Kauniin kuoleman mahdollistaja
Kakkoskotiaan Meltosjärvellä asuttavan Jaana Salmen yritys kouluttaa kuoleman hetkelle rinnallakulkijoita sekä haluaa lisätä tietoisuutta aiheesta
Meän Tornionlaakso
– Kuolemassa ei ole mitään pelättävää. Kuolemasta puhuminen sen lähestyessä lisää elämänlaatua. Kenellekään ei pitäisi sanoa, että et sinä kuole. Ennemmin pitäisi luvata, että olemme sinun kanssasi, kun hetki koittaa, sanoo Jaana Salmi.
Hänen ja yhtiökumppaninsa yritys toimii kuolindoulien kouluttajana. Tavoitteena on, että kenenkään ei tarvitsisi olla yksin kuoleman hetkellä.
– Kuolemasta on mahdollista tehdä kaunis. Mitä enemmän siitä puhutaan, sen pienemmäksi pelko sulaa. On hyvä sanoittaa, mitä haluaa, voi tehdä vaikkapa Minun toiveeni -kirjan, jossa on hoivatahto, hoitotahto, hautaussuunnitelma, edunvalvontavaltuutus ja digitaalisen elämän päättäminen.
Kaikki tämä kuuluu myös niihin tehtäviin, jossa kuolindoula voi auttaa.
Kun Jaana Salmen oma äiti vuosia sitten oli kuolemassa syöpään, hänellä virisi halu jutella jonkun perheen ulkopuolisen kanssa. Näin siitäkin huolimatta, että hän ja kaksi tytärtään olivat läheisiä ja puhuivat paljon.
– Silloin jo tajusin, että yhteiskunnassamme on tässä kohdalla aukko. Ei löytynyt ketään muuta keskustelijaa kuin pappi. Hän olikin ihana ja jutteli äidin kanssa monista semmoisista asioista, joista hän ei meille halunnut puhua. Kun hän lopulta siunasi äidin, hän puhui tästä kuin läheisestä ystävästä, Jaana Salmi muistelee.
Hän tietää, että kaikki eivät kuitenkaan halua teologista keskustelijaa, vaan jutella ihan tavallisia asioita. Voi tulla tarve käydä läpi niitä asioita, jotka ovat elämän varrella jääneet painamaan, käytännön tehtäviä ja jutella myös omaisten tulevaisuudesta.
– Kuolindoula on myös omaisia varten. Joku kuoleva saattaa toivoakin, että kuolindoula ottaisi tukeakseen nimenomaan omaiset.
Äitinsä kuoleman jälkeen Jaana Salmi perusti hautaustoimiston. Vasta puolitoista vuotta sitten hän kuuli Jessica Lutherista, joka oli kouluttautunut sekä Yhdysvalloissa että Ruotsissa kuolindoulaksi ja heräsi: tässä se puuttuva palanen on.
– Otin oitis yhteyttä häneen ja aloimme rakentaa kotimaista koulutusta kuolindoulille. Nyt on menossa viides kurssi ja kysyntä on valtavaa.
Yhdelle kurssille otetaan 18 koulutettavaa ja jonossa on kaiken aikaa halukkaita odottamassa.
– Tämä on vain jäävuoren huippu. Yhteiskunnassa on herätty siihen, että kuolemasta on vieraannuttu liiaksi ja halutaan palauttaa se luonnolliseksi osaksi elämää.
Koulutus kuolindoulaksi on puolen vuoden matka. Siihen sisältyy kolme lähiviikonloppua, etätehtäviä, lopputyö ja iso kattaus erilaisia näkökulmia kuolemaan asiantuntijaluentojen kautta.
– Siellä puhutaan poliisin roolista kuolinsyyntutkinnasta, ruumiinavauksista sekä myös palliatiivisen hoidon asioista, sedaatiosta ja myös lääketieteellisestä näkökulmasta. Kaikkea en halua paljastaa etukäteen, Jaana Salmi sanoo.
Hän muistuttaa, että doulan elämään liittyy ennalta-arvaamattomuus, siksi se liittyy myös koulutukseen. Koulutuksessa perehdytään eri kulttuurien ja uskontojen kuolemankulttuuriin ja lähestystään jopa musiikin näkökulmasta: nuori musiikkiterapeutti kertoo, miten sydämensykkeestä voi tehdä musiikkia.
Koulutus maksaa kaksi tuhatta euroa.
Kenestä sitten voi tulla kuolindoula?
Kuolindoulalla ei ole pohjakoulutusvaatimuksia. Kuten kuolemankin edessä, tittelit riisutaan myös koulutukseen: samalta viivalta lähtee niin peruskoulun käynyt kuin maisterikin. Ei tarvitse tietää ennalta mitään tai olla vastauspankki elämän suuriin kysymyksiin.
– Tärkeintä on, että sydän on oikeanlainen ja ymmärtää elämän kirjon. Pitää osata olla tukena ja kuunnella, myötäelää ja poimia oleelliset asiat keskustelusta. Doulalla tulisi olla suuret korvat, pieni suu ja toinen silmä kiinni, sekä valtava sydän.
Jaana Salmi tekee kovasti töitä myös kuolindoulien tietoisuuteen tuomiseksi. Hänen mielestään myös palvelutaloissa olisi tarvetta ainakin osalle doulien koulutusaineistosta. Hän on ollut myös yhteydessä kirkkohallitukseen, joka vastaa sairaaloiden sielunhoidosta.
– Eräskin sairaanhoitaja totesi tehneensä 14 vuotta töitä, mutta ei ollut kertaakaan pohtinut sitä, miten erilaiset seksuaalisuuden muodot kuolevaan vaikuttavat. Joku saattaa tulla jopa kohdelluksi väärällä sukupuolella tai jopa haudatuksi vieraalta tuntuvalla nimellä.
Etelä-Suomessa kysyntä doulille on ollut suurempaa kuin pohjoisessa. Laphan alueellakin on doulaamisesta kuitenkin pidetty tiedotustilaisuus.
– Tietoiseksi tekeminen on pitkä tie. Pyrimme luomaan kouluttamillemme doulille markkinoita ja lisäämään tietoa. Doulista on muodostunut verkosto, jotka ovat tiiviisti yhteydessä ja vievät myös itse koko ajan asiaa eteenpäin.
Esimerkiksi se, saako kuolindoulan kustannuksista tehdä kotitalousvähennyksen, on jouduttu varmistamaan verottajalta moneen otteeseen.
Jaana Salmi asuu Meltosjärven lisäksi Salon Mathildedalissa meren rannalla. Helsingissä hän ehti asua 40 vuotta. Tervolassa kasvanut lähti Helsinkiin heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen ja opiskeli vaatesuunnittelijaksi ja työskenteli muun muassa Luhtalle ja Haltille.
– Työssä piti matkustella paljon ja olla tiiviisti ajan hermolla. Kun lapset syntyivät, halusin rauhottaa tahtia. Arvomaailmakin muuttui.
Jaana Salmi päätyi jo tuolloin yrittäjäksi. Hän perusti Kodinavux-yrityksen, jonka innovaationa oli tarjota sairaan lapsen kotihoitoa. Se oli aikansa uutuus, joka vaati samalla tavoin yhteiskunnassa tietoiseksi tekemistä kuin nyt kuolindoulaaminenkin.
– Siinäkin toiminnassa olimme hyvin intiimisti lähellä ihmistä; meidät on päästetty asiakkaiden kotiin ja hoitamaan heidän kalleimpiaan eli lapsia.
Lohtuakatemian missio on madaltaa kuolemasta puhumisen kynnystä, sanoittaa rehellisesti ja puhua avoimesti.
Yritys toimi ja laajeni 2000-luvun alkuvuosina, ja vuonna 2014 Jaana Salmi myi sen sijoitusyhtiö Interpartnersille. Siitä tuli Stella-kotipalvelujen pohjayritys.
Kauppaan kuului, että Jaana toimi kaksi vuotta yhtiön kehitysjohtajana, mutta jäi sitten pois.
– Samalla elämä meni jotenkin kokonaan uusiksi. Tuli ero ja viisi läheistäkin kuoli saman vuoden aikana. Tuolloin kypsyi ajatus hautauspalvelusta ja sen sitten perustinkin. Memor Design on uudentyyppinen hautaustoimisto, joka kouluttaa nykyään myös hautausjärjestäjiä.
Kun isä Erkki Salmi, joka oli tehnyt elämäntyönsä opettajana Tervolassa, kuoli, sisarukset päättivät muuttaa äitinsä Sinikan pääkaupunkiseudulle, jotta voisivat olla paremmin hänen tukenaan.
– Elämä oli ruuhkaista silloin ja itsekin olisimme doulaa tarvinneet. Äidin lisäksi minullekin olisi tehnyt hyvää jutella kuolemasta ulkopuolisen kanssa.
Erikoisinta Jaana Salmen mielestä on, että hän itse kokee kuoleman läheiseksi ja haluaa lisätä sen hyväksyvää tiedostamista. Hänen kotinsa nimittäin oli aivan toisenlainen.
– Meillä kuolema ikään kuin torjuttiin. Jos jonkun läheinen oli kuollut, ei otettu surevaan yhteyttä, vaan ikään kuin arasteltiin koko aihepiiriä.
Miten kuolindoulayrittäjä itse kokee kuoleman?
– Olen käsitellyt tätä asiaa vuosia, omien läheistenkin kanssa. En ole itse doula, en kouluttaja, vaan yrittäjä. En ole kuolemankohtaamisen asiantuntija, vaan tarjoan koulutettaville erilaisia näkökulmia siihen. Mutta en pelkää kuolemaa.
Jaana Salmen mielestä on ihan yhtä suuri mysteeri, mistä ihminen syntymässä tulee kuin mihin hän kuolemassa siirtyy.
– Kuolema on äärimmäisen inspiroiva ja innostava asia minulle.
Kuolevaa kannattaa käydä katsomassa. Se helpottaa surutyössä ja asian hyväksymisessä.
– Moni sanoo, että ei halua nähdä kuolevaa, vaan säilyttää muiston elävästä ja hyvinvoivasta. Ihmisen mieli on kuitenkin sellainen, että jos ei ole itse nähnyt, alkaa kuvitella tilannetta. Surutyötä helpottaa ja on sielunhoidollisesti tärkeää, että uskaltaa kohdata kuolevan. Toivon, että jokainen uskaltaisi kohdata ja jättää jäähyväiset. Kuolemassa ei ole mitään kauheaa, ei pelottavaa. Se on normaali osa elämää.
- koulutettu kanssaihminen
- työkuvaan kuuluu muun muassa kuolemasta keskustelu, vieressä kulkeminen, käytännön asioitten sujuvoittaminen, surun työstäminen ja käsittely kuolevan ja/tai omaisten kanssa
- kuolevan ja omaisten tarpeista ja toiveesta lähtevää toimintaa
- lohduttava osa loppuelämän hoitoa
- ei korvaa hoitohenkilökuntaa. On olemassa lisätäkseen hoitopiiriä.
- kotoisin Tervolasta
- isänsä puolelta ja henkisesti meltosjärvinen
- yrittäjä Lohtuakatemia ja Memor Design
- asuu sekä Mathildedahlissa että Ylitorniolla
- puoliso, kaksi aikuista lasta ja resque-koira