Lohtu Akatemia alkaa kouluttaa kuolindoulia, joka voi auttaa kuolemaan liittyvissä valmisteluissa
Kirjoittaja
–
28.3.2023
Kuolemasta puhuminen ja siihen valmistautuminen on nousemassa ilmiöksi. Tähän tarpeeseen on syntynyt kuolindoulan toimenkuva ja siihen valmistava koulutus.
Suomessa on perustettu tänä vuonna Lohtu Akatemia Oy, joka alkaa kouluttaa kuolindoulia tänä keväänä. Koulutus kestää noin puoli vuotta. Lohtu Akatemian perustajaosakas ja toimitusjohtaja Jaana Salmi sanoo koulutuksen soveltuvan henkilöille, jotka ovat halukkaita olemaan läsnä ihmiselle ihmisenä elämän loppuvaiheessa tai hyödyntämään valmennuksellisia taitojaan nykyisessä työssään.
Hän kertoo, että koulutukseen on hakeutunut myös sote-alaa opiskelevia, hoitajia ja lääkäreitä mutta koulutus soveltuu kaikille.
– Minun tavoitteenani on, että puhe kuolemasta lisääntyisi ja siitä tulisi luonnollista. Mitä enemmän siitä puhutaan, sitä vähemmän se pelottaa, sanoo Salmi, jonka oma tausta on hautaustoimesta.
Salmi sanoo, että USA:ssa, Isossa-Britanniassa ja Ruotsissa on voinut opiskella kuolindoulaksi jo muutamien vuosien ajan ja näihin koulutuksiin jonotetaan. Salmen mukaan Ruotsissa vuoden aikana on järjestetty kolme kurssia, jotka ovat olleet loppuunmyytyjä.
Koulutuksen soveltamisessa paljon mahdollisuuksia
Lohtu Akatemiassa on räätälöity Suomeen puolen vuoden mittainen koulutus, joka sopii kulttuuriimme.
– Kuolindoulan työkuvaan kuuluu kuolemasta keskustelu, vieressä kulkeminen, käytännön asioitten sujuvoittaminen, surun työstäminen ja käsittely kuolevan ja omaisten kanssa, sanoo Salmi.
Hänen mukaansa kuolindoulia voisi työskennellä kotihoidossa, palvelutaloissa, hautaustoimessa, saattohoidossa tai kotisairaalassa.
– On tärkeää huomioida, että kuolindoulat eivät ole lääketieteen ammattilaisia. He eivät ole korvaamassa ketään, vaan ovat olemassa lisätäkseen hoitopiiriä. On kuitenkin valtavasti mahdollisuuksia, miten koulutusta voi soveltaa ja se riippuu kouluttautujan aiemmasta työhistoriasta ja koulutuksesta, hän sanoo.
Salmen mielestä on tärkeää, että kaikki viralliset dokumentit – edunvalvontavaltuutus, hoitotahto, hoitosuunnitelma, testamentti – on tehty ennakkoon. Näissä asioissa doula voi olla hyvänä apuna.
– Meillä on asiakirjat paperisina versioina ja doula pystyy käymään palvelutalojen asukkaiden kanssa niitä läpi.
”Kuolemaa käsitellään eri lähtökohdista”
Lohtu Akatemia on sopinut kahdesta koulutuksesta ja varannut aikaa kolmannelle, joka alkaisi syyskuussa. Koulutukseen sisältyy seitsemän lähiopetuspäivää ja lopputyö. Ensimmäinen koulutus alkaa toukokuussa.
Yhtenä kouluttajana toimii kuolindoula, terveydenhoitaja ja sairaanhoitaja Jessika Luther. Hän on kouluttautunut Ruotsissa Dödsdoulan i Skandinavien -yrityksen kautta ja valmistunut alkusyksystä 2022. Lisäksi hän ammentaa lisäoppia käymällä USA:ssa järjestettävää International Doula Life Movement-koulutusta.
Puhujiksi tulevat myös Miina-Liisa Flinkkilä Terhokodista, kivunhoitoon erikoistunut sairaanhoitaja, psykoterapeutti Marja Kiuru, suruun erikoistunut psykoterapeutti Juulia llmarinen ja Kuolevaisen käsikirjan kirjoittanut Sarianne Hartonen.
– Haluamme käsitellä kuolemaa mahdollisimman monipuolisesti, eri lähtökohdista. Mukana on myös hautaustoimiston edustajia, floristeja ja sairaalamuusikoita.
Salmen toiveena on viedä koulutusta kaikkialle Suomeen lähiopetuksena ja järjestää jatkossa myös etäkoulutuksia.
Artikkeli poimittu Hoiva ja Terveys sivulta