Österbottens första dödsdoula Alexandra Sippus-Baliukoniene vill att vi ska prata mera om döden
Du kan också läsa artikeln här
– Döden är något vi alla upplever. Vi föds och vi dör, konstaterar Alexandra Sippus-Baliukoniene. När hon börjar jobba som dödsdoula vill hon att vi ska prata mera om döden.
Snart är hon Österbottens första dödsdoula, Alexandra Sippus-Baliukoniene. Att hon blir dödsdoula är ändå mest något av en tillfällighet. Intresset för kunskap, att studera och läsa kurser har alltid funnits, men det var ett inlägg på Facebook som fångade hennes intresse för att bli dödsdoula.
– Det klickade genast och det passar ju min bransch.
Sippus-Baliukoniene driver sedan drygt ett år tillbaka en begravningsbyrå. Det var en tanke som väcktes redan för många år sedan vid en begravning.
– Jag är förlossningsdoula också, men det var kanske inte riktigt min grej. Det är något med döendet som lockar och det är en så naturlig grej. Jag har ingen rädsla eller något emot att prata om det utan öppnar gärna upp till diskussion om det.
Alexandra Sippus-Baliukoniene beskriver den personliga gränsdragningen som ramar in vad en dödsdoula kan göra som medmänsklighet. Det kan handla om att prata med den döende eller anhöriga, ta en promenad med hunden, sköta barn, eller sköta pappersarbete. Efter döden kan en dödsdoula hjälpa med planeringen av begravningen.
– En dödsdoula är en medmänniska som finns till för den döende eller för anhöriga.
Hur svårt är det att komma in i någons liv i ett så kritisk skede?
– Jag tror det kan variera. Det är individuellt, vem som tar emot mig.
Prata mer om döden
Vi borde bli bättre på att tala om döden, att göra det kan ändå vara svårt för många.
– Det är en så naturlig grej och något vi alla kommer till mötes. Skulle vi prata öppet om det skulle rädslan kring det vara mycket mindre.
Att lyfta döden och den egna eller en anhörigs död som ett samtalsämne kan vara ett känsligt ämne som är svårt att närma sig. Alexandra Sippus-Baliukoniene konstaterar att alla familjer har olika sätt att kommunicera.
– Det kan vara så att man läser en artikel om någon som dött och via den kan lyfta diskussionen. I någon familj kanske man bara tar upp sin tanke ”hej nu vill jag prata om det här”.
Utbildningen har fått Alexandra Sippus-Baliukoniene att reflektera kring hennes egen död och förbereda för anhöriga så det ska vara så lätt som möjligt.
– Bara en sådan grej som sociala medier, så ens någon har återkomst till dem.
Ovanlig utbildning
I Finland finns 50 utbildade dödsdoulor. När Sippus-Baliukoniene och hennes kurskompisar blir klara i höst är antalet dödsdoulor 70. Utbildningen introducerade i Finland av Lohtuakatemia år 2023.
Eftersom det fortfarande är mycket ovanligt med dödsdoulan har medier intresserat sig för blivande dödsdoulan, och bland annat Yle skrev i vintras en artikel på ämnet med en nyutbildad dödsdoula. Artikeln väckte tankar och en del kritiska kommenterar som ifrågasätter utbildningen, yrkesbenämningen och att någon tjänar pengar på en annans död. Sippus-Baliukoniene kan förstå det.
– Men samtidigt, man ger mycket av sin tid. Så jag tycker det är helt okej att fakturera en liten summa för man arbetar ju också. Det kan vara en kort stund när man kommer in i livets slutskede och bara är med ett par timmar. Men så kan det ju sträcka sig över längre perioder också.