Työnohjaus
Mitä työnohjaus on?
Työnohjaus on tavoitteellinen oppimisprosessi, jota ohjaa koulutettu työnohjaaja. Se on yksi keino tutkia, arvioida ja kehittää omaa työtä, tiimityötä ja työyhteisön toimintaa.
Työnohjaus tarjoaa luottamuksellisen tilan työhön liittyvien kysymysten, tunteiden ja kokemusten tarkasteluun ja jäsentämiseen. Työnohjauksessa työskentelyn tavoitteet sovitaan yhdessä. Työskentelyssä tärkeää on kuulluksi ja nähdyksi tuleminen, erilaisten näkökulmien avaaminen ja vastausten etsiminen yhdessä.
Mikä on työnohjaaja?
Työnohjaaja on saanut tehtävään koulutuksen (60 op). Suomen työnohjaajat ry:n jäsenet ovat kouluttautuneet STOry:n koulutussuositusten mukaisesti ja sitoutuneet noudattavamaan yhdistyksen eettisiä periaatteita:
- työnohjaus lähtee ohjattavan tarpeista.
- työnohjaaja on lojaali ohjattavalle, ohjattavan esimiehille, työnantajalle ja organisaation perustehtävälle.
- työnohjausprosessi arvioidaan
Miten työnohjaus auttaa?
Työnohjaus tukee työhyvinvointia. Se vahvistaa ammatillista identiteettiä ja selkiyttää perustehtävää. Työnohjaus auttaa kirkastamaan ajatuksia, avaa uusia näkökulmia ja edistää oppimista toinen toiselta. Se auttaa muutostilanteissa, liittyivätpä ne työtehtävään, työyhteisön toimintaan tai toimintaympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Työnohjaus on yksi keino kehittää johtamisosaamista.
Millaisia asioita työnohjauksessa voidaan käsitellä?
Työnohjauksessa voidaan tutkia:
- työidentiteettiä
- perustehtävää
- työn kehittämistä
- työyhteisössä esiin nousseita ristiriitoja
- työmotivaatiota
- vuorovaikutuksen ilmiöitä
- työhyvinvointia
- etiikkaa
- muutostilanteita
- työntekijän elämässä vaikuttavia kuormittavia asioita
- työhön liittyviä kriisitilanteita (esimerkiksi vaikea hoidollinen tilanne, haasteelliseksi koettu kuolema, kärjistynyt ristiriita ihmisten välillä, työntekijän vakava loukkaantuminen tai kuolema)
Miten työnohjaus toimii käytännössä?
Työnohjaus voi koskea yksilöä tai koko työtiimiä. Työnohjaus voi toteutua napakkana 1–5 kerran prosessina. Työnohjaus voi olla myös pidempikestoista työssäjaksamisen tai johtajuuden tukea. Silloin työnohjauksessa tutkitaan työn arjessa esiin nousevia asioita.
Työnohjausta voidaan käyttää apuna työyhteisössä tapahtuneen kriisitilanteen purussa. Silloin työnohjaus on luonteeltaan kriisityönohjausta.
Työnohjaus perustuu sopimukseen. Sopimuksessa määritellään toiminnan laajuus, toteutustapa ja hinta.
Työnohjaus voi toteutua lähitapaamisena Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella, muualla Suomessa palvelu on tarjolla etänä.
Taustani työnohjaajana
Olen toiminut työnohjaajana sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä kolmannen sektorin organisaatioissa vuodesta 2018. Erityisosaamistani ovat vuorovaikutukseen, eksistentiaalisuuteen, sairauteen ja kuolemaan sekä muutostilanteisiin liittyvä tematiikka sekä johtajuuden tuki.
Koulutukseltani olen sairaanhoitaja-diakonissa, teologi ja terveystieteiden tohtori, työnohjaaja. Olen Suomen työnohjaajat ry:n jäsen.
Suomen työnohjaajat ry:n koulutussuositus: https://www.suomentyonohjaajat.fi/wp-content/uploads/2022/04/STOry-suositus-tyonohjaajakoulutuksesta-2022.pdf
Suomen työnohjaajat ry:n eettinen ohjeistus: https://www.suomentyonohjaajat.fi/tyonohjaus/eettiset-periaatteet/
Tavoitat minut ottamalla yhteyttä Lohtu Akatemiaan:
jaana@lohtuakatemia.fi
040 543 7030